Punt Jove Sant Cebrià de Vallalta

dimecres, 4 de maig del 2022

SERVEI COMUNITARI "ELS MISTERIS DE SANT CEBRIÀ": LA HISTÒRIA DE LA MADUIXA DE LA VALLALTA

Actualment, tots tenim constància de la importància de la maduixa avui en dia a Sant Cebrià de Vallalta, però pocs en saben d’on va arribar aquesta gran fruita tradicional i com ho va fer, llavors anem a veure-ho!


Doncs la història d’aquestes dolces fruites al Maresme, es remunta a l’inici del segle XX, quan casualment, al pa de terra d’un planter d’arbre, al jardí de Can Sala a Calella, procedents de França es van trobar unes maduixes que no coneixien, les quals eren considerablement molt més grans que les que acostumaven a trobar en el bosc. Llavors ràpidament es van començar a escampar, finalment arribant a Sant Cebrià al nostre poble al cap de poc temps. I a aquesta varietat de maduixa li van anomenar Calella, cosa que posteriorment també van arribar més varietats diferents del mateix país. 

Gràcies a la gran vinculació comercial de Can Puig amb Califòrnia, s’hi va començar a exportar molt d’aquesta fruita desde Amèrica


Així, a Sant Cebrià no li va costar molt agafar empenta amb la gran plantació de la maduixa. A mitjans dels anys 50 aquest cultiu per part de la pagesia era alternat entre altres productes locals tradicionals com la mongeta tendra, el pèsol, els xampinyons… Llavors, quan a finals dels anys 60 en Josep Carreras i Romà va tenir l’oportunitat de vendre el planter que Can Puig importava, tots els pagesos de Sant Cebrià i de la comarca es van decidir endinsar en aquest famós cultiu. 


Avui en dia, el maduixot és cultivat a diferents llocs del maresme durant tot l’any i és Sant Cebrià on més presència en té, cosa que molt li ha de donar les gràcies a les grans bones condicions orogràfiques per aquest conreu, comptant que també és cultivat a altres municipis com Calella, Sant Pol, Sant Iscle, Arenys de Mar, Arenys de Munt… 

Actualment al nostre poble es poden veure els grans cultius sota túnels protectors de plàstic.   


Tot això donant com a resultat unes maduixes típiques del Maresme, molt característiques com el seu color vermell intens, un sabor molt dolç amb un punt d’acidesa i una agradable aroma… gràcies als pagesos que les tracten com obres d’art i diàriament intenten seguir la tradició i aconseguir-ne sempre de la millor qualitat. 


Ara, coneixem també aquesta tradició gràcies a la fira que s’organitza cada any al poble commemorant la maduixa i venent aquest producte, no sent una excepció aquest any. Ja que…



Per fi torna la fira de la maduixa a Sant Cebrià de Vallalta! Celebrant els 23 anys de la seva existència


Després de no poder-se celebrar per culpa d’una pandèmia els anteriors 2 anys, la fira ja torna, comptant ja amb més de 23 anys d’història.


El dia de la maduixa és un dia que se celebra a Catalunya per honrar la qualitat de les maduixes que es conreen a la comunitat del Maresme.


El primer Diumenge de Maig, a Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Sant Pol de Mar es celebra el dia de la maduixa, en el qual se celebra la fira de la maduixa per commemorar la qualitat d’aquestes i fomentar la seva compra contribuint al comerç local


La fira se celebra aquell mateix dia on es poden veure i comprar maduixes i articles relacionats amb elles, siguin tallers, artesanies o altres productes o serveis, contribuint així a l'economia local fent que el producte de la maduixa del maresme es pugui continuant expandint.


On desde l’Institut de Sant Pol de Mar i el CESC us animem a assistir!



Us ha agradat l'article? Doncs obriu el Kahoot preparat sobre aquest!




Font d’informació: CESC 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada